05-6918898 / 012-4466664
hubungi@cutipulau.com

Pulau Perhentian Besar

pulau perhentian besarMaklumat pulau

Ruang dalaman Pulau Perhentian Besar dilitupi dengan hutan tropika yang masih dara, di mana aktiviti rekreasi seperti berjalan dan mengembara dapat dijalankan. Lawatan ke pulau tropika yang eksotik dan penuh dengan kehijauan merupakan satu kemestian bagi pencinta alam semulajadi dan sesiapa yang meminati aktiviti menyelam skuba, snorkeling, memancing dasar laut, berenang, luncur air, mendayung sampan dan berkanu.

SENARAI RESORT DI PULAU PERHENTIAN BESAR 

SENARAI RESORT DI PULAU PERHENTIAN KECIL

Pulau Perhentian mempunyai 2 pulau utama iaitu Perhentian Besar dan Perhentian Kecil. Kecil menarik lebih ramai pelancong kerana kos penginapannya yang lebih murah sementara Besar pula lebih mahal dan memfokuskan kepada keluarga dan sesiapa yang mahu mengelak suasana parti para pelancong.

Pulau-pulau kecil dan tidak berpenghuni iaitu Susu Dara, Seringgi dan Rawa terletak di luar Kecil. Semua pulau ini berada di bawah kawasan perlindungan taman laut, sekaligus sebarang aktiviti memancing, mengutip karangan dan membuang sampah amat dilarang sama sekali.

Larangan ini berlaku kerana pulau ketika ini mengalami isu pencemaran alam sekitar yang serius disebabkan kegagalan mengalihkan sampah seperti botol, beg plastik dan lain-lain.

Baj-baj sampah di teluk / suak umumnya dikutip oleh pengurusan taman laut. Bagaimanapun, bila baj-baj ini tidak dikutip, sampah jatuh dari baj lalu dihanyutkan ke pesisiran pantai yang indah ini. Bila anda tiba di jeti di Kuala Besut, anda perlu membayar yuran taman laut kerana yuran ini digunakan untuk membiayai perkhidmatan seperti ini.

Disebabkan monsun pantai timur, masa terbaik mengunjungi Pulau Perhentian (semua pulau di pantai timur) ialah terhad kepada tempoh di antara permulaan bulan Mac sehingga lewat bulan Oktober. Luar daripada tempoh ini, keadaan laut boleh menjadi bergelora dengan arus boleh menyebabkan aktiviti berenang menjadi merbahaya dan kebanyakan (jika tidak kesemua) tempat penginapan ditutup semasa tempoh ini.

Cara ke Pulau Perhentian Besar

Dengan penerbangan

Terbang dengan Penerbangan Malaysia, Air Asia, Firefly dari Kuala Lumpur ke Kuala Terengganu sama ada ke Kuala Terengganu atau Kota Bharu (45 minit). Setelah tiba di lapangan terbang, ambil sama ada bas atau teksi ke jeti Kuala Besut. Perjalanan mengambil masa 1 jam 30 minit dari Lapangan Terbang Kuala Terengganu / 1 jam dari Lapangan Terbang Kota Bharu.

Dari Singapura:

Tiada penerbangan terus ke Kuala Terengganu / Kota Bharu dari Singapura. Pelancong mesti terbang melalui KLIA. Sekiranya terbang melalui KLIA dari Singapura membebankan kos, pertimbangkan terbang dari Lapangan Terbang Senai dengan Penerbangan Malaysia atau Air Asia. Pilihan ini lebih murah tetapi mengambil masa yang lama kerana pertukaran penerbangan dari Singapura ke Senai.

Dengan kereta api

Kereta api ekspres dari Singapura atau Kuala Lumpur akan berhenti di Tumpat. Stesen yang dicadangkan untuk berhenti ialah Wakaf Bahru atau Tanah Merah kerana perkhidmatan teksi mudah didapati di kedua-dua tempat ini.

 

Melalui jalan darat

Kami menyediakan perkhidmatan tambahan membeli tiket bas pulang sekiranya diperlukan. Anda boleh menaiki bas malam yang bertolak dari Kuala Lumpur (8 jam), Singapura (9 jam 30 minit), Johor Bahru (9 jam) dan Pulau Pinang (8 jam) dan tiba di Terminal Bas Tanjung Kuala Terengganu pada 6.00 a.m keesokan harinya.

Kuala Lumpur (Stesen Putra (PWTC))

Johor Bahru (Terminal Larkin)

Pulau Pinang (Komtar)

Ingatan kepada tetamu kami dari Singapura:

Ekspres Transnasional (Lavender Street / Kailang Bahru Junction, Tel: 02-2947034 / 5) dan Ekspres Damai Ria (Beach Road) dengan perkhidmatan bas harian ke Kuala Terengganu. Sekiranya anda tidak berupaya mendapat tempat duduk, anda boleh mencuba bas Transnasional yang bertolak dari Singapura ke Kota Bharu dan minta diturunkan di Kuala Terengganu, alternatif boleh juga mendapat tempat duduk dari Johor Bahru (Terminal Larkin) ke Kuala Terengganu.

Memandu sendiri

Tempat meletak kereta disediakan di Jeti Kuala Besut (Pulau Perhentian) di mana bayaran per kereta sekurang-kurangnya RM 5.00.

Jadual bot – Kuala Besut ke Pulau Perhentian

Bot laju – dari 9.00 a.m – 4.30 p.m

Jadual bot – Pulau Perhentian ke Kuala Besut

Bot laju – pada 8.00 a.m, 12.00 p.m dan 4.00 p.m

Semua pengunjung pulau perlu membayar yuran pemeliharaan taman laut sebanyak RM5, sah sepanjang tempoh penginapan mereka.

** Peringatan: Semua maklumat yang diberi adalah tepat semasa diterbitkan dan hanya bertindak sebagai panduan sahaja dan subjek kepada perubahan tanpa notis sebelumnya.

Di Pulau Perhentian Besar, terdapat beberapa laluan yang membawa dari satu pantai ke satu tanah tinggi lain. Laluan paling biasa bermula dengan dari belakang Pelangi Resort di Teluk Dalam. Bahagian pertama laluan ini akan ‘memendekkan nafas’ sesiapa di mana ia banyak kepada pendakian. Bagaimanapun, ia hanya mengambil masa beberapa minit sebelum anda dapat menarik nafas lega.

Pengalaman memanjat melalui kawasan hutan hujan merupakan satu pengalaman yang menyeronokkan. Apabila anda akan keluar di Perhentian Island Resort, sebuah resort yang cantik dan eksklusif yang wujud di belakang pantai berpasir yang panjang di Teluk Puah, anda boleh berehat di sini atau sekiranya anda bersedia, berenang dalam laut. Kecantikan batu karang dan kehalusan pasir putih merupakan satu tarikan yang tidak boleh dilepaskan begitu saja.

Sekiranya hendak kembali ke Teluk Dalam, anda boleh melintasi jambatan kayu di pintu masuk Perhentian Island Resort ke Coral Bay Resort kemudian bersambung ke Abdul Chalet. Ambil laluan bersebelahan Abdul Chalet. Anda akan mendaki selama beberapa minit sebelum anda kembali semula ke pantai. Dari sini, anda boleh memilih sama ada menggunakan laluan hutan atau mendaki sebuah batu besar di kawasan laut di mana laluan di situ sedikit merbahaya. Apapun, semua laluan telah ditanda.

SENARAI RESORT DI PULAU PERHENTIAN BESAR

SENARAI RESORT DI PULAU PERHENTIAN KECIL

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone